Pårørende til manio-depressive
Hvad gør man som pårørende ?
Det er utrolig hårdt at være pårørende til en psykisk syg person som man holder meget af.

Det kræver megen tolerance og forståelse af de pårørende. Ens nære familie d.v.s. børn - forældre - ægtefælle betyder det meget at man kender til sygdommens måder at vise sig på.

Det er også vigtigt at man er åben omkring sygdommen og gerne delagtiggør venner /kollegaer i hvorfor den manio-depressive nogle gange bare ikke kan overskue at deltage i f.eks. sociale arrangementer
 .

Baggrund

Det er ofte en stor belastning at være pårørende til psykisk sygdom, og som pårørende kan man nemt blive udsat for både krise, stress og sorg. Som ung er man særligt sårbar, og det kan være en ekstra stor belastning at være pårørende samtidig med at man skal finde sin identitet og ståsted i livet.

 

Det er derfor af stor betydning, at unge pårørende får støtte og råd, og hjælpes med at begrænse belastningen. På denne måde undgår man, at de unge ”går ned med flaget” eller selv udvikler en psykisk krise. Samtidig vil unge pårørende, som har modtaget hjælp og støtte, være bedre rustede til at støtte den sygdomsramte, som de er pårørende til (eksempelvis som barn af, søskende, ven eller kollega til).
 • Som pårørende kan man være en vigtig støtte for et menneske med en bipolar affektiv sindslidelse. I de maniske faser kan man kan hjælpe med at få den syge til at gå til læge og med at passe den behandling, som aftales med lægen, og i de depressive faser kan man hjælpe med at holde fast i at depressionen går over på et tidspunkt, og at det hele ikke er håbløst. Samtidig er det vigtigt at man ikke presser et menneske, som har en depression, ved at sige at han eller hun skal "tage sig sammen", for det er vedkommende ikke i stand til. 
 • Hvis et menneske med en depression taler om at begå selvmord, er det vigtigt at man hjælper vedkommende med at komme til læge i tide. Eventuelt kan man gå med til lægen og støtte den syge i at få fortalt om selvmordstankerne. Undersøgelser viser nemlig at mange mennesker, som har begået selvmord, var hos lægen kort forinden, uden at de fortalte lægen om selvmordstankerne.

  Der er mange steder, hvor man kan få informationer om og rådgivning, hvis man har en mani eller depression eller man er pårørende til et menneske med en bipolar affektiv sindslidelse. Kontakt f.eks.

 • Bedre psykiatri, http://www.bedrepsykiatri.dk

  Landsforeningen SIND, tlf. 35 24 07 50, www.sind.dk

  Psykatrifonden, tlf.: 39 29 39 09, www.psykiatrifonden.dkPsykiatrifonden har også en særlig telefonrådgivning på tlf. 39 25 25 25, som er åben mandag til fredag mellem 11 og 23 og lørdag-søndag fra 11 til 19.

 • Uvidenhed er hæmmende

  Ofte er det personer med et stærkt ”drive”, som kan leve et aktivt liv, hvis de er velbehandlede. Ikke desto mindre tegner en ny undersøgelse et dystert billede af livet som maniodepressiv: Andres uvidenhed hæmmer patienternes muligheder, og mange af dem ryger ud af arbejdsmarkedet.
   

  Tre ud af fire føler sig stigmatiserede

  En ny undersøgelse gennemført af Bristol-Myers Squibb blandt danske patienter og deres pårørende viser, at danskerne generelt ved alt for lidt om maniodepressiv sygdom, som i dag kaldes bipolar lidelse, og at det er stærkt problematisk for patienterne. Hele 81% af de adspurgte patienter og deres pårørende oplever, at andre mennesker ved for lidt om sygdommen. En af konsekvenserne er blandt andet, at hele 3 ud af 4 (72%) af de adspurgte patienter føler sig stigmatiserede af deres omgivelser, og at 1 ud af 3 (33%) fortæller, at andre mennesker opfatter dem som ”skøre”. Derudover føler 32%, at de mistænkes for at ”finde på” sygdommen.

  DepressionsForeningen, tlf. 33 12 47 27, www.depressionsforeningen.dk


 • Skriv en ny kommentar: (Klik her)

  123hjemmeside.dk
  Tegn tilbage: 160
  OK Sender...
  Se alle kommentarer

  | Svar

  Nyeste kommentarer

  29.03 | 17:23

  det er ikke særlig sjovt, har en voksen søn med mani. Det er hårdt når han bliver indlagt og man er selv ked af det. Har en del erfaring.

  ...
  30.01 | 17:06

  God forklarende side! Kunne bruge noget om hypo-manier / bipolar type 2

  ...
  22.02 | 19:58

  han er ikke diagnosticeret.han svinger tit og føler alt eller intet,er enten dybt kærlig eller hård og kold og aggressiv.dejavuepisoden sir mig noget helt galt

  ...
  22.02 | 19:56

  får maniodepr typisk dejavu oplevelser der varer 3 timer, dvs total ude af stand til at skelne hvad ER sket og hvad sker nu? bekymret for en mand jeg ser!

  ...
  Du kan lide denne side