Manio - Depressiv - Hvad gør man ?

Er du også træt af humørsvingninger så læs videre på denne hjemmeside og brug de værktøjer som du føler for! Kemikalier er nødvendighed for at opretholde en balance i kroppen! Manio-Depressiv en psykisk sygdom som du kan lære at håndtere og du kan godt få et godt liv med sygdommen hvis du lærer nogle enkle teknikker.

Denne webside er under konstant udvikling og ændringer vil blive foretaget når der kommer nyheder eller ideer til webadministratoren.   🙂🙂

Derfor har du nogle gode ideer til indhold af siderne eller er der noget du mangler så skriv til mig på abildgaard@aarslevnet.dk

Manio depressiv kaldes idag for Bipolar Lidelse hvilket kommer af at sygdommen kendetegnes ved at have 2 modsatte poler (mani/depression)

Symptomer på mani 
Mani er på mange måder det modsatte af depression. Den maniske person er glad og optimistisk, i sværere tilfælde overstadig og eksalteret. Humøret er dog lunefuldt og kan ved mindste modsigelse gå over i irritation og vrede. der er øget energi og aktivitet, selvhævdelse og selvovervurdering, masser af planer og ideer. Der er forringet dømmekraft og tab af normale hæmninger, hvilket ofte fører til en problematisk, eventuel uansvarlig adfærd, der hverken passer til situationen eller personens vanlige stil. Som regel har den maniske person ingen klar erkendelse af sin sygdom og ønsker derfor ingen hjælp eller behandling.

Når personen kommer ud af sin mani og senere går over i en depression, rammes vedkommende af skyldfølelse over de handlinger og udtalelser, han eller hun har prsteret i den maniske fase.

Misbrug
Omkring halvdelen af de ramte udvikler en form for misbrug, enten af alkohol eller medicin. Misbruget forværrer forløbet og øger risikoen for selvmord.

Selvmord
15-20% af de ramte begår selvmord


Risikoen for at udvikle en dianose som manio-depressiv (bipolar lidelse) er ca. 1 procent for den almindelige befolkning. Dette tal øges med en faktor 10, hvis man er 1. grads slægtning til en med sygdommen (f.eks. hvis ens far har sygdommen), hvilket vidner om en stor arvelig faktor. Sygdommen starter almindeligvis før 30 års alderen, og halvdelen har debut, før de er fyldt 20 år. Sygdommen rammer lige hyppigt mænd og kvinder.

 

Udover en arvelig faktor mener man, at ydre stress er den primære årsag til en sygdomsepisode hos disponerede personer. I den forbindelse er især mangel på søvn en vigtig faktor. Desuden kan sygdomme som påvirker hjernen, f.eks. betændelse i hjernen, blodprop , traume eller dissemineret sklerose medføre udvikling af sygdommen.

Ved en manisk episode kan den syges hæmnings- og hensynsløse optræden skade sociale kontakter, familiære forhold og arbejdssituationen. Desuden kan storhedstanker og ansvarsløshed føre til en økonomisk situation, som kan være uoprettelig.

Det er derfor vigtigt at understrege, at personer med bipolar sygdom utvetydigt skal ind i et behandlingsforløb, som styres af specialister, og at forudsætningen for et godt resultat er, at behandlingen følges. Er dette tilfældet, vil mange kunne leve et restriktivt men forholdsvis normalt liv.

Personer med bipolar sygdom har ofte problemer med et samtidigt misbrug og/eller angsttilstande, hvilket kan forværre sygdomsforløbet, hvis der ikke også tages hånd om disse problemstillinger

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Ulla | Svar 30.01.2017 17.06

God forklarende side! Kunne bruge noget om hypo-manier / bipolar type 2

lene lauridsen | Svar 13.06.2014 13.10

Hvor er det godt beskrevet... Jeg er samboende med min forlovede. Hvis jeg ikke havde ham til at bremse eller opmuntre mig, var jeg her nok ikke idag.

Thomas abildgård 22.06.2014 13.11

Hej lene
Godt at du er så realistisk og virkelig sætter meget pris på den kæreste.
Lær at leve med sygdommen er ofte en stor udfordring.
Mange hilsner thomas

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.03 | 17:23

det er ikke særlig sjovt, har en voksen søn med mani. Det er hårdt når han bliver indlagt og man er selv ked af det. Har en del erfaring.

...
30.01 | 17:06

God forklarende side! Kunne bruge noget om hypo-manier / bipolar type 2

...
22.02 | 19:58

han er ikke diagnosticeret.han svinger tit og føler alt eller intet,er enten dybt kærlig eller hård og kold og aggressiv.dejavuepisoden sir mig noget helt galt

...
22.02 | 19:56

får maniodepr typisk dejavu oplevelser der varer 3 timer, dvs total ude af stand til at skelne hvad ER sket og hvad sker nu? bekymret for en mand jeg ser!

...
Du kan lide denne side